Jak szybko odkwasić organizm
Nadmierne zakwaszenie organizmu, z którym boryka się coraz większa grupa ludzi nie powinno być bagatelizowane. Stresujący, szybki tryb życia, niskiej jakości produkty spożywcze, a także niewielka ilość ruchu przyczyniają się do zachwiania równowagi kwasowo – zasadowej, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Skąd bierze się nadmierne zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu jest spowodowane przez nadmierną ilość substancji o odczynie kwasowym w stosunku do tych o odczynie zasadowym. Powodowane jest głównie przez dostarczanie pożywienia, w którym pH jest niższe niż 7. Do produktów, które niekorzystnie wpływają na ten bilans zaliczamy m.in.:
- mięsa
- kawa, herbata, alkohole
- makarony, ryże, pieczywo
- słodycze
- ser żółty i jaja
- rabarbar, żurawina, borówki
Jak widać – jest to wiele produktów obecnych w codziennym jadłospisie. W połączeniu z niewielką bądź nadmierną ilością ruchu, stresem i brakiem snu, zneutralizowanie nadmiernej ilości kwasów zdaje się być niemożliwe.
Objawy nadmiernego zakwaszenia organizmu
Nadmierne zakwaszenie organizmu objawia się szerokim osłabieniem organizmu, brakiem energii, ospałością, a także problemami zdrowotnymi i niemożnością zgubienia nadmiernych kilogramów. Często pojawia się wypadanie włosów, zmatowienie skóry oraz wypryski. Niejednokrotnie dochodzi także do bólu stawów i mięśni. Osoby borykające się z nadmiernym zakwaszeniem organizmu muszą liczyć się z trdnością w leczeniu infekcji grzybiczych, bakteryjnych, a także zwiększoną ilością stanów zapalnych ciała.
Jak uzyskać równowagę kwasowo–zasadową?
Walka z nadmiernym zakwaszeniem organizmu zazwyczaj skupia się na prowadzeniu aktywnego trybu życia, unikaniu stresu oraz eliminacji produktów zakwaszających na rzecz tych o odczynie zasadowym. W diecie powinny pojawić się więc zielone warzywa. Dobrze sprawdzają się tu brokuły, cukinie, szpinak, oliwki, brokuły, kiwi, banany. Swoje dania obiadowe warto opierać na kaszy gryczanej i jaglanej, a całość dań popijać zieloną herbatą.
Należy mieć jednak świadomość, że wyrównywanie poziomu kwasów i zasad będzie procesem dość długotrwałym, przebiegającym stopniowo. Wraz z wprowadzaniem produktów odkwaszających należy unikać produktów zakwaszających. Rozwiązaniem dla każdego miłośnika makaronów, czy pieczywa może okazać się dostarczenie większych ilości środków odkwaszających, które znajdziemy w szeregu roślin i ziół używanych w medycynie naturalnej.
Jak szybko odkwasić organizm?
Znaczne przyspieszenie odkwaszania ciała jest możliwe dzięki skorzystaniu z naturalnych tabletek o skondensowanej dawce substancji alkalizującej. Większość z nich oprócz odkwaszenia pozwoli nam na uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów, a wygodna aplikacja w formie kapsułek pozwoli stosować suplementację niezależnie od nawału codziennych obowiązków.
Szeroko stosowanym rozwiązaniem jest wprowadzenie do swojej diety naparów z czystka, skrzypu, mięty i pokrzywy. Niejednokrotnie rekomenduje się stosowanie wielu ziół dla maksymalizacji działania alkalizującego. Coraz częściej poleca się także stosowanie alg, które wykazują jeszcze silniejsze działanie niż rodzime rośliny, pozwalając na szybsze uzyskanie efektów. Połączenie spiruliny oraz chlorelli działa kompatybilnie i pozwala na szybkie odkwaszenie organizmu przy dostarczeniu białka, błonnika oraz szeregu witamin. Nie każdy może pozwolić sobie na spożywanie świeżych glonów, a te w formie sproszkowanej wymagają specjalnego przygotowania posiłku, bowiem solo nie smakują zbyt dobrze. Rozwiązaniem może okazać się zastosowanie skondensowanego preparatu o tymże składzie. Wśród certyfikowanych suplementów znajdziemy Spirulin Plus, o potwierdzonym przez konsumentki działaniu.
Osoby, które chcą z zakwaszeniem walczyć na każdym możliwym froncie powinny wprowadzić do jadłospisu zielone koktajle o zmiennym składzie. W większości przypadków wystarczy jednak zastosowanie kilku z wymienionych sposobów walki z nadmiernym zakwaszeniem.